czwartek, 29 marca 2012

Pasztet

Przepis Jacka. J :-)

Oryginalna wielkość po kliknięciu w obrazek


Składniki:

1kg karczku
1/2kurczaka
1/2 kaczki
1/2kg wątróbki drobiowej
1 mała cebulka
3 duże cebule
3-4 marchewki
2 pietruszki
1/2 selera
1por
1 jajko
1 bułka  
sól, pieprz, listki laurowe, majeranek, gałka muszkatołowa


Mięsko gotuję na małym ogniu z warzywami, solą, liśćmi laurowymi i pieprzem.
Gdy warzywa i mięso są miękkie dodaję opaloną nad ogniem cebulkę i gotuję jeszcze 30 minut.
Dodaję wątróbkę i gotuję aż przestanie być surowa. 
Wyjmuję mięso, warzywa i przecedzam rosół,  następnie władam całą bułeczkę by nasączyła się rosołem.
Drobno kroję cebule i smażę na oleju.

Wszystkie składniki mielę przez sitko do maku.
Do masy dodaję przyprawy i dwa jajka, całość mieszam dokładnie dolewając po troszkę rosół tak by masa była dość rzadka.

Masę przelewam do keksówek wyłożonych pergaminem.
Piekę w temperaturze 200 stopni przez 2 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz