piątek, 2 grudnia 2011

Surówka słoikowa na zimowe dni

Surówkę zrobiłam miesiąc temu, 10 słoików :-)
Jest przepyszna i bardzo pasuje do smażonej rybki lub mielonych kotlecików :-)
Przepis Hichotki - dziękuję Iwonko :-)


Surówka zimowa

1 kg buraków czerwonych
1 kg marchwi
1 kg cebuli
1 kg białej kapusty

Zalewa:

1 i 1/2 litra wody

1 szklanka octu 10%
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru
2 płaskie łyżki soli
4 listki laurowe
8 ziaren ziela angielskiego

Buraki, marchew (obrane) i białą kapustę trzemy na tartce o grubszych oczkach.

Cebulę obieramy i kroimy w talarki.
Warzywa wrzucamy do zalewy i gotujemy w niej 20 minut.
Przekładamy do słoików i pasteryzujemy 10 minut od momentu wrzenia.




Oryginalna wielkość po kliknięciu w obrazek


Oryginalna wielkość po kliknięciu w obrazek



Oryginalna wielkość po kliknięciu w obrazek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz