wg Gordona Ramsay'a
2 łyżki oliwy z oliwek
8 dobrej jakości dość cienkich kiełbasek wieprzowych
150 g mąki
1/2 łyżeczki soli
2 duże jajka
150 ml mleka
Na sos cebulowy
20 g masła
2 czerwone cebule cienko pokrojone
1 1/2 łyżki mąki
300 ml bulionu
1 łyżeczka musztardy angielskiej
2 łyżki galaretki z czerwonych porzeczek
sos Worcestershire do smaku
sól i pieprz
Piekarnik nagrzać do 200*C.
Oliwę wlać do żaroodpornego naczynia o pojemności ok. 1,5 litra. Wlożyć kiełbaski i poobracać je tak, aby zarówno one jak i foremka równomiernie pokryły się tłuszczem. Wstawić do piekarnika na 10 minut (lub dłużej jeśli kiełbaski są grubsze).
Mąkę, jajka, sól i mleko zmiksować na gładko.
Wyjąć formę z podpieczonymi kiełbaskami i w miarę równomiernie wylać pomiędzy nie ciasto. Wstawić szybko z powrotem do piekarnika i piec ok. 30 minut, aż ciasto wyrośnie i zarumieni się (nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia!)
Na sos rozpuścić w garnuszku masło i zeszklić na nim cebulę. Wsypać mąkę i zasmażyć, następnie wlać bulion i ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia sosu. Dodać musztardę, galaretkę do smaku, sos Worcestershire, sól i pieprz.
Upieczony pudding wyjąć z piekarnika i odstawić na chwilę, żeby lekko opadł. Podawać gorące z ciepłym sosem.
Zdjęcie byle jakie bo język do pasa, a ślina do kolan :-)
Oryginalna wielkość po kliknięciu w obrazek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz