sobota, 19 marca 2011

Ryż smażony z mięsem i pieczarkami - kuchnia chińska



 Oryginalna wielkość po kliknięciu w obrazek

Przepis pochodzi z "Kuchni chińskiej" Katarzyny Pospieszyńskiej. Robiłam to danie kilkakrotnie, jak zostawało mi ryżu ugotowanego na sypko. Tutaj jednak podam chińską metodę gotowania ryżu, ponieważ jest on trochę bardziej jędrny aniżeli gotowany czy też wypiekany znanymi nam metodami. Proporcje dań dla 4 - 6 osób. Zaczniemy od ryżu.

Składniki 
2 szklanki ryżu
3 szklanki wody


Ryż płuczemy w kilku wodach, dokładnie osączamy i wkładamy do rondla o grubym dnie. Wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut na najmniejszym ogniu. Następnie wyłączamy gaz i pozostawiamy przykryty ryż na kuchence przez dalsze 10 minut. Powinien być miękki i suchy.


Składniki 
1 - 2 jajka
1 średnia cebula
9 łyżek oleju sojowego ( brałam ryżowy)
10 - 20 dkg chudej wieprzowiny, wołowiny lub piersi kurczak
10 dkg pieczarek
3 łyżki sosu sojoweg
pół łyżeczki cukru
sól, pieprz do smaku
3 - 4 piórka szczypiorku
2 - 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
porcja ugotowanego na sypko ryżu


Marynata
 1 łyżka sosu sojowego
1 roztarty ząbek czosnku  

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki cukru
1 łyżka wódki wyborowej


Najpierw mieszamy składniki marynaty. Mięso kroimy w cienkie paseczki, mieszamy z marynatą i odstawiamy na 15 minut.
Jajka ubijamy lekko widelcem. Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki po wypłukaniu i wysuszeniu, kroimy w plasterki, a szczypior w 3 - 4 cm kawałki.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wlewamy roztrzepane jajka i, nie mieszając, smażymy na średnim ogniu omlet. Dobrze jest poruszać patelnią, żeby nie przywarł do dna. Kiedy już jest usmażony, zsuwamy na talerz i pozostawiamy do przestygnięcia. Później zwijamy w rulon i kroimy jak makaron.
Na dużej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju, wkładamy cebulę, smażymy na dużym ogniu, ciągle mieszając, 1 minutę, dodajemy mięso, znów mieszając smażymy dalszą minutę. Zawartość patelni wyjmujemy łyżką cedzakową.
Do patelni wlewamy 2 łyżki oleju, wkładamy pieczarki, smażymy, stale mieszając, 1,5 minuty na ostrym ogniu i wybieramy łyżką cedzakową.
Na tę samą patelnię wlewamy 2 łyżki oleju, mocno rozgrzewamy, wkładamy przygotowany ryż, mieszając smażymy na dużym ogniu 1 minutę, wlewamy sos sojowy, posypujemy cukrem, znów mieszamy, dodajemy mięso, pieczarki i szczypior, dokładnie mieszamy i smażymy 1 minutę, ciągle mieszając. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wykładamy na ogrzany półmisek, przybieramy paskami omletu i zieloną pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz