KURCZAK YAKITORI – JAPOŃSKI POMYSŁ NA SZASZŁYKI Z KURCZAKA
Marynata yakitori to specjalny sos, który sporządzany jest na bazie składników takich jak cukier, mirin, sake i shoyu. Smaczną marynatę możemy w prosty sposób przygotować również z połączenia 100 ml miodu, 100 ml sake, 100 ml tradycyjnego sosu sojowego oraz jednego, zgniecionego ząbku czosnku. Mięso na yakitori należy moczyć w marynacie przed wstawieniem go na grilla. Yakitori zwykle serwowane jest na słono lub na słodko-słono. W przypadku wersji słonej, do głównej przyprawy dodaje się większą ilość soli.
Yakitori – sposób przygotowania
Jak przygotować pyszne i domowe yakitori? Zwykle potrawę tą przygotowuje się krok po kroku. Przede wszystkim mięso, które ma zostać nadziane na szaszłyki powinno być pocięte na niewielkie kawałki, o mniej więcej jednolitym kształcie. Następnie mięso zostaje nadziane na patyki do szaszłyków. Do grillowania zazwyczaj używany jest węgiel drzewny, gdyż wytwarza on wysoką temperaturę i daje wysokie płomienie, jednocześnie wydzielając niewielką ilość pary wodnej. Popularne przyprawy, jakie dodawane są by nadać yakitori wyjątkowego smaku, to pieprz cayenne, shichimi, japoński i czarny pieprz oraz wasabi.
Szaszłyk w japońskim stylu
Yakitori to przysmak, który podbił serca nie tylko Japończyków, ale i smakoszy japońskiej kuchni z całego świata. Ten nieskomplikowany posiłek pozwala w krótkim czasie stworzyć wariację na temat prostego dania, która dostosowana jest do naszych kulinarnych upodobań.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz