Pomidor koktajlowy "Żółta gruszka"
Drobne pomidorki, bardzo późne - zaczynają dojrzewać w połowie sierpnia w foliaku jak i na zewnątrz.
Lekko kwaśny, mało słodki, nic szczególnego, krążą mity, że ma smak cytryny ale to niestety jakieś fantazje, z cytryny ma jedyne podobieństwo kolorystyczne. Niewielka ilość na jednej roślinie. Nie dodawałam do sałatek, jedliśmy prosto z krzaka.
Nie jest to odmiana jakaś super. W tym roku 3 roślinki pod folią, 10 na powietrzu. Krzak wysoki na 180cm. nie jest oblepiony pomidorami, raczej wygląda dość marnie ;)
Dziennie, gdy już są dojrzałe zbieram ok. 10-15szt.
Na przyszły rok tylko do gruntu kilka roślinek, do foliaka się nie opłaca.
Pomidor "Noir de Crimee" - "Czarny krymski", występuje też pod nazwą "Czarny Książę"
Średniej wielkości pomidor, słodki, bardzo smaczny, nie ma w nim cienia kwaśności.
Wbrew nazwie n, na żadnym etapie, nie jest czarny, raczej buro-czerwonawy od spodu, przy szypułce zieleń khaki. Ot niepozorny burek ale bardzo dobry, pyszny!
W przyszłym roku 8 krzaczków jak nie 10 :)
W przyszłym roku 8 krzaczków jak nie 10 :)
"Tigerella" czerwono-żółta
Średniej wielkości pomidor typu koktajlowego, lecz jest uprawiany na 1-2 pędy i pozbywamy się wszystkich pędów bocznych.
"Odmiana wysoka, o ciągłym typie wzrostu, do uprawy w gruncie przy palikach oraz pod osłonami" i to się zgadza, jest środek sierpnia i pomidory mierzą sobie 2 metry.
"Odmiana wysoka, o ciągłym typie wzrostu, do uprawy w gruncie przy palikach oraz pod osłonami" i to się zgadza, jest środek sierpnia i pomidory mierzą sobie 2 metry.
Pomidor już jest kolorze czerwonego pomarańczu w żółto-zielone prążki.
Smak słodki z kwaskową galaretką, ciężko określić kiedy można go zerwać, wydaje się, że jest już odpowiedni, bo wybarwiony i miękki od dołu, jednak po zerwaniu przy szypułce jest jeszcze zielony i niedojrzały, chyba taka jego uroda, że ma zielony "ogryzek", bo ile można trzymać by całkowicie dojrzał!?
Smak słodki z kwaskową galaretką, ciężko określić kiedy można go zerwać, wydaje się, że jest już odpowiedni, bo wybarwiony i miękki od dołu, jednak po zerwaniu przy szypułce jest jeszcze zielony i niedojrzały, chyba taka jego uroda, że ma zielony "ogryzek", bo ile można trzymać by całkowicie dojrzał!?
Na przyszły rok tylko 2 krzaczki będą.
tutaj pomidorki jeszcze niedojrzałe
tu widać zazielenienie przy szypułce
Krzaczek nie wygląda imponująco, to już końcówka pomidorów na nim, to były najwcześniejsze pomidory.
Pomidor pomarańczowy z "Biedronki"
wg. mnie błędnie nazywany żółtym, oczywiście jest przez pewien czas żółty lecz gdy w pełni dojrzeje przybiera barwę pomarańczową. Po przekrojeniu wygląda jak Kaki, moja nazwa na niego "Pomidorowe Kaki"
Pomidor duży, okrągły, mięsisty i słodki, najlepszy pomidor, jak do tej pory, ma cieniutką skórkę, którą bez problemu, i bez sparzania wrzątkiem, można zdjąć
Pomidor duży, okrągły, mięsisty i słodki, najlepszy pomidor, jak do tej pory, ma cieniutką skórkę, którą bez problemu, i bez sparzania wrzątkiem, można zdjąć
w przekroju prawie jak Kaki
na zdjęciu jeszcze niedojrzały ale są ładne duże owoce
i pomarańczowy
pomidor ten jest jak złoto, kto przychodzi, lub mieszka obok nas, dostaje tego skarbka uprawianego z miłością ;), Niestety powoli dojrzewają pojedyncze sztuki.
To jest mój faworyt na ten sezon, tylko 5 krzaczków mam, uprawiam na dwa pędy. Pomimo, że to najcięższy wagowo owoc, z mojej małej kolekcji, gałązki się nie łamią co jest ogromną zaletą.
To jest mój faworyt na ten sezon, tylko 5 krzaczków mam, uprawiam na dwa pędy. Pomimo, że to najcięższy wagowo owoc, z mojej małej kolekcji, gałązki się nie łamią co jest ogromną zaletą.
Pomidor "Black Ball"
Piękny pomidorek średniej wielkości koktajlowy o pięknych gronach i największe utrapienie, to na nim najwcześniej pojawiły się owoce, bardzo szybko z zielonego koloru zrobiły się czarne, lśniące jak bombki.
Jest połowa sierpnia, a one nadal są niedojrzałe, czarne, bardzo twarde. od dołu zielone, zerwałam kilka kulek,które wydawały się ciut miękkie i zaczynały się wybarwiać na żółto-różowo, ale niestety środek dalej był niedojrzały.
Po odbyciu leżakowania w pudełku z jabłkami, raczyły dojrzeć, smak ciekawy, są słodkie, smak zupełnie nie pomidorowy.
Po odbyciu leżakowania w pudełku z jabłkami, raczyły dojrzeć, smak ciekawy, są słodkie, smak zupełnie nie pomidorowy.
Pomidor Oxy Heart" czyli "Bycze Serce"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz