Pyszne i delikatne paluchy do piwa z ciasta francuskiego
Składniki:
2 arkusze ciasta francuskiego
przecier pomidorowy
żółty ser
żółtko
Rozwijam z opakowania płat ciasta i przecinam go w poziomie na pół
jedną część smaruję przecierem pomidorowym, ścieram na tarce żółty ser wprost na pomalowany przecierem płat ciasta i przykrywam go drugim kawałkiem.
Zlepiam wokół ciasto paluszkami (jak przy klejeniu pierogów)Kroję ciasto na 1 centymetrowe paluszki i skręcam w spiralki.
Następnie smaruję je, przy pomocy pędzla silikonowego, roztrzepanym żółtkiem (można też pomalować białkiem) obsypuję przyprawami i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Robiłam różne mieszanki przypraw, korzystałam z:
czarnuszki, maku, suszonej naci czosnku niedźwiedziego, ostrej papryki, słodkiej papryki wędzonej.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut.
Najpyszniejsze są prosto z pieca lecz zimne też są niczego sobie ;-)
Oryginalna wielkość po kliknięciu w obrazek
Oryginalna wielkość po kliknięciu w obrazek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz