czwartek, 18 kwietnia 2013

Chrupiąca kaczka pierś z patelni


piersi z kaczki
czosnek
sól
pieprz
majeranek

Piersi kacze wytrzeć do sucha, skórkę naciąć,
mięso przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i natrzeć czosnkie.
Tak przyprawione piersi wstawić owinięte folią, do lodówki na kilka godzin by smaki zdążyły się przegryźć.
Na suchą patelnię układam piersi skórką w dół i pozwalam mięsu smażyć się 10 minut - skórka wtedy zrobi się piekna, złocista i bardzo chrupiąca.
Gdy pierś się ze złoci odwracam ją na drugą stronę i dosmażam około 5-6 minut.

Kaczka po zdjęciu z patelni powinna być w środku różowa, pół krwista, bardzo soczysta z chrupiącą skórką.
Mięso pokroić w plasterki i podawać z ziemniakami lub kluseczkami :-)
 Smacznego.

Oryginalna wielkość po kliknięciu w obrazek

Oryginalna wielkość po kliknięciu w obrazek

Oryginalna wielkość po kliknięciu w obrazek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz